- BÜYÜK BAŞ DERİLERİ ÖLÇÜLERİNDEN VE KESİMDEN SONRA ÜZERLERİNDE OLAN YAĞ VE LEŞ PARÇALARINDAN DOLAYI FARKLI AĞIRLIKLARDA OLABİLİR. ETLEME İŞLEMİ İÇİN 1 VEYA 2 ÇALIŞAN TARAFINDAN YA DA TAŞIMA VİNÇ İ YARDIMIYLA DERİ MAKİNAYA ULAŞTIRILIR.
- DERİ’NİN ETLEME İŞLEMİNE GİRMESİNDEN ÖNCE MAKİNA OPERATÖRÜNÜN DERİNİN KALINLIĞINI ÖLÇÜP MAKİNANIN AYARLAMALARINI YAPMASI GEREKİR. DAHA SONRA PEDALA BASILIP KAUÇUK SİLİNDİR BIÇAKLI SİLİNDİRE DOĞRU KALKIP ARADAKİ BOŞLUĞU KAPAR. BU OPERASYON BAŞLADIĞI ESNADA SU KANALLARI AÇILIP SUYUN GEREKLİ YERLERE AKIMI SAĞLANIR.
- DERİ ETLEME İŞLEME SIRASINDA BESLEYİCİ KAUÇUK MERDANE ÜZERİNE ‘’ATILIR’’. BU ATILMA SIRASINDA DERİNİN UZUN UÇ KISIMLARI’NIN BIÇAKLI SİLİNDİRE DEYİP ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN BIÇAKLI SİLİNDİRİN ÜZERİNDE AÇILIR KAPANIR BİR KORUYUCU DEMİR KAPAK VARDIR
- İŞLEME BAŞLAMADAN ÖNCE TÜM ACİL STOP BUTONLARI‘NIN KONTROL EDİLİP AKTİVE EDİLMESİ LAZIMDIR.TÜM OTOMATİK KONTROLLER’DEN SONRA HERŞEY TAMAMSA TÜM HİDROLİK SİSTEMLER DEVREYE GİRER VE MAKİNE EMNİYETLİ ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA BAŞLAR.
- MAKİNEDE 2 ADET TAŞIYICI TIRTILLI SİLİNDİR BULUNUR. BU SİLİNDİRLER SERT KROM İLE KAPLANMIŞTIR. HER İKİ SİLİNDİRİNDE KENAR NOKTALARINDADA BASİT AYARLAYICI ÖZEL PİSTONLAR YER ALIR (TOPLAM 4 ADET). BÜYÜK BAŞ DERİYİ EN İYİ ŞEKİLDE TAŞIMA İÇİN TIRTILLI SİLİNDİRLERİN ORTASI 4MM KALIN OLARAK KONİK ŞEKİLDEDİR. BU ÖZELLİKLERDEN DOLAYI BÜYÜK BAŞ DERİ İŞLENTİ SIRASINDA SAĞA SOLA KAÇMA YAPAMAZ VE SÜREKLİ HIZLI BİR ÇALIŞMA SAĞLAR.
- KAUÇUK MERDANE ÖZEL OLARAK YAĞA VE KAYGANLIĞA DAYANIKLI OLARAK ÜRETİLMİŞTİR. AYNI ZAMANDA KAUÇUK MERDANE ÜZERİNDE ŞERİT KANALLAR VARDIR, BU KANALLAR DERİYİ KAVRAMA ÖZELLİĞİNİ DAHA DA ARTTIRIR.
- BIÇAKLI SİLİNDİR HASSAS VE ESNEK RULMAN YATAKLARINA BAĞLANIR. BU BIÇAKLI SİLİNDİR ÖZEL BİR BAĞLANTIYLA ELEKTRİK MOTORUNA BAĞLIDIR.BU BAĞLANTİYA KAPLİN ADI VERİLİR. BU MOTOR BIÇAKLI SİLİNDİRİN HAREKETİNİ SAĞLAR. KAPLİNLER ÖZEL OLARAK AMERİKADA ÜRETİLİR.
- MAKİNA HİDROLİK OLARAK ÇALIŞIR.
- HİDROLİK SİSTEM KAUÇUK SİLİNDİRİN HASSAS VE YUMUŞAK BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMASINI SAĞLAR.
- TIRTILLI MERDANELER HİDRO MOTORLAR, HIZ AYARLAYICILARI VE REDÜKTÖRLER TARAFINDAN KONTROL EDİLİR, BU SAYEDE DÖNÜŞ HIZI VE TORK U KOLAYLIKLA AYARLANABİLİR.
- MAKİNEDE 2 ADET SU GİRİŞİ VARDIR.
- FAZLA ENERJİ VE SU SARFİYATINI ENGELLEMEK ÜZERE MAKİNEDE, HİDROLİK SİLİNDİRDEN SİNYALİ ALMAK İÇİN HAREKETLİ HİDROLİK VANA MEVCUTTUR. BU SİSTEMLER BİRBİRİYLE PARALEL OLARAK ÇALIŞIR.
- BİLEME SİSTEMİ’NİN ‘RAYI’ VE BİLEME ŞASESİ DÖKÜM DEN ÜRETİLMİŞTİR. BU SİSTEMLER ARASINDAKİ YAĞLAMA MEKANİZMASI MÜKEMMEL KULLANIMI SAĞLAR.
- DERİDEKİ KALINLIK PROBLEMİNİN İŞLENTİ SIRASINDA PROBLEM ÇIKARMAMASI İÇİN STEP MOTORLARI VE PLC SİSTEMLER ÖZEL OLARAK PROGRAMLANMIŞTIR. MAKİNEDE DERİ’NİN KALINLIĞINA GÖRE DERİYLE BIÇAKLI SİLİNDİRİN ARASINDAKİ MESAFEYİ AYARLAYAN BİR KONTROL BUTONU VARDIR.
- BÜYÜK BAŞ DERİLERİNİN SIRT BÖLGESİNDEKİ KALINLIK İŞLENTİ SIRASINDA DERİ’NİN BIÇAKLARLA PLASTİK SİLİNDİR ARASINDA SIKIŞMASINA SEBEBİYET VEREBİLMEKTEDİR. BU SIKIŞMA SIRASINDA OLUŞABİLECEK GERİLİMDEN BIÇAKLAR DERİNİN BOYUN KISMINA ZARAR VEREBİLİR. AYNI ZAMANDA BIÇAKLARIN KIRILMASIDA GÖZLEMLENEBİLİR. HER İKİ KAYBIN YAŞANMAMASI İÇİN MAKİNEDE ÖZEL OLARAK TASARLANAN BİR SİSTEM BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞILDIĞINDA BIÇAKLARLA PLASTİK MERDANE ARASINDAKİ MESAFEYİ GENİŞLETEREK RAHAT BİR İŞLEMİN OLMASINI SAĞLAR.
- BAZI DERİLERİN KARIN VE SIRT KISIMLARINDAKİ BÖLGELERDE 7. MADDEDE BELİRTİLDİĞİ GİBİ KALINLIKLAR OLABİLİR. MAKİNEDEKİ PLASTİK MERDANE’NİN YUMUŞAKLIĞI O KALINLIĞI BELLİ BİR SEVİYEYE KADAR ABSORBE EDEREK İŞLENTİ KOLAYLIĞINA KATKI SAĞLAR.
- ACİL DURUM;
- ÇALIŞMA ESNASINDA ÇALIŞANI KORUYUCU ÖNLEMLER:
- 1. FOTOSEL GÖZLER
- 2. LASTİK PNÖMATİK GÜVENLİK
- 3. ÖN PANEL MEKANİK GÜVENLİK.
- 4. HER İKİ ÇALIŞAN İÇİNDE OTOMASYON ÇALIŞMA ŞEKLİ
- 5. YAĞ TANKI’NIN İÇERİSİNDE YAĞ SEVİYESİNİ GÖREN BİR GÖSTERGE MEVCUTTUR.
- KOROZYON ÖNLEMİ;
- 1. BAĞLANTI PARÇALARI (CİVATA, SOMUN, RONDELA, PIMLER) PASLANMAZ ÇELİKTİR.
- 2. BAĞLANTI ANA HATLARININ HEPSİ PASLANMAZ ÇELİKTENDİR.
- 3. MAKİNENİN TÜM YÜZEYİ KOROZYON ENGELLEYİCİ ÖZEL EPOXY ASTAR VE EPOXY BOYALARLA KAPLANMIŞTIR.
- DÖKÜM MATERYALLERDE GG26 KULLANILMIŞTIR.
- TÜM HİDROLİK HORTUMLAR İTALYADA ÜRETİLMİŞTİR.
- BIÇAKLI SİLİNDİRİN BIÇAKLARI HEUSCH (ALMANYA DA ÜRETİLMİŞTİR)
- HİDROLİK EKİPMANLAR
- POMPA = VICKERS (AMERİKADA ÜRETİLMİŞTİR) 35V30A1A22R
- VALFLER = VICKERS (AMERİKADA ÜRETİLMİŞTİR)
- HIZ KONTROLLERİ = VICKERS (AMERİKADA ÜRETİLMİŞTİR)
- ELEKTRİK EKİPMANLARI
- ELEKTRİK TEDARİĞİ = SCHNEIDER (FRANSADA ÜRETİLMİŞTİR)
- PLC = R.T.A PLUS B (İTALYADA ÜRETİLMİŞTİR)
- STEP MOTORU = SANYODENKI (JOPANYADA ÜRETİLMİŞTİR)
- RULMAN YATAKLARISKF (İSVEÇ’TE ÜRETİLMİŞTİR)
- FAG (ALMANYADA ÜRETİLMİŞTİR)
- KAUÇUK SİLİNDİR
- YAĞA DAYANIKLI ÖZEL TUTUCU YAPI
- ÖZEL NİTRİL KAUÇUK
- TIRTILLI TAŞIYICI SİLİNDİR
- ÖZEL KROM KAPLIDIR
- PASLANMAYA VE KOROZYONA KARŞI ETKİLİDİR
- HİDROLİK SİLİNDİR PNÖMATİKTİR.
- HAREKET REDİKTÖRLERİ
- SAĞ TARAF = POGGI (İTALYADA ÜRETİLMİŞTİR) R.1:2 D1
- SOL TARAF = POGGI (İTALYADA ÜRETİLMİŞTİR) R.1:2 B1
- ORTADAKİ KAPLİNLER
- FALK (AMERİKADA ÜRETİLMİŞTİR) FALK T120T STEELFLEX COUPLING
- BIÇAKLI SİLİNDİRİN ÜSTÜNDE BİR ADET, KAUÇUK SİLİNDİRİN ALTINDA VE ÖNÜNDE BİRER ADET BORU BULUNMAKTADIR. BU BORULAR BIÇAKLARIN YÜZEYİNİ TEMİZLEMEKTE, MAKİNEDE İSTENMEYEN ARTIKLARIN KALMASINI ÖNLEMEKTE VE BÜYÜK BAŞ HAYVAN DERİSİNİN ETLEME İŞLEMİ SIRASINDA AŞIRI ISINMASINI ENGELLEMEKTEDİR. AŞIRI ISINMANIN SEBEBİ, İŞLEM SIRASINDA SÜRTÜNME VE BIÇAKLA TEMASTIR. BU ISI, DERİYE ZARAR VEREBİLİR VE YÜZEYİNİ YAKABİLİR.
- İSRAF EDİLEN SU, AKIŞKAN YAĞ, GRES YAĞI VE ELEKTRİK KULLANIMI BU MAKİNEDEKİ DONANIMLAR SAYESİNDE MİNİMUM SEVİYEYE DÜŞÜRÜLÜR.
- EN ÇOK ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ KONU SU TASARRUFUDUR. TÜM DÜNYADAKİ TABAKHANELERDE SU KULLANIMI MİKTARI BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR. BU DENLİ BÜYÜK VE AĞIR MAKİNELER ÇOK FAZLA SU HARCAMAKTADIR. HİDROLİK EKİPMAN VE VALF ÜRETEN ORTAKLARIMIZ BU PROBLEMİN ÜSTÜNDE ÖZELLİKLE DURMUŞTUR. 9 YIL ÖNCE BİZE HİDROLİK SİSTEMLER TARAFINDAN KONTROL EDİLEN SU VALFLERİNİ KULLANMAMIZ ÖNERİLMİŞTİR. MAKİNE ETLEME İŞLEMİNE BAŞLADIĞINDA, YÜKSEK BASINÇLI SU MAKİNENİN İÇİNE GİRMEKTEDİR. BU İŞLEM HEM BIÇAKLARI TEMİZLEMEKTE HEMDE DERİNİN FAZLA ISINMASINI ÖNLEMEKTEDİR. MAKİNE İŞİNİ BİTİRİNCE, HİDROLİK KONTROL TARAFINDAN SU AKIŞI OTOMATİK OLARAK KESİLİR. BU SİSTEM SAYESİNDE SU TASARRUFU SAĞLANMIŞ OLUP, SU KULLANIMI MİNİMUM SEVİYEYE GETİRİLMİŞTİR.
- İKİNCİ OLARAK, KULLANDIĞIMIZ YÜM ELEKTRONİK MALZEMELER SCHNEIDER MARKADIR. ELEKTRİK KULLANIMINI AZALTMAK İÇİN, HIZ KONTROLLERİ, PLC, DC MOTORU VE DÜŞÜK ELEKTRİK GEREKTİREN EKİPMAN KULLANILMIŞTIR.
- ÖZDERSAN 3150 MM. ETLEME MAKİNESİ SPESİFİK ETLEME İŞLEMLERİNİ SAĞLAYABİLMEK İÇİN ÖZEL BİR FİZİKSEL ŞEKİLLLE VE DİNAMİKLE DONATILMIŞTIR. BU SEBEPLE ÖZEL BİR KAUÇUK SİLİNDİR KULLANILMIŞTIR.
- YÖNETİMİ SAĞLAYAN HİDROLİK EKİPMAN VİCKERS (A.B.D) MARKASIDIR.
- TÜM ELEKTRONİK MALZEMELER FRANSIZ MARKASI OLAN SCHNEIDER’DİR.
- TÜM BIÇAKLAR HEUSCH (ALMAN) MARKASIDIR.
- TUTUCU SİLİNDİRLERİMİZİN ŞEKLİ BAŞKA MARKALARIN SİLİNDİRLERİNE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR. BİZİM SİLİNDİRLERİMİZ ELİPS ŞEKLİNDEDİR. SEBEBİ DE TEMAS ALANININ ARTIŞIDIR. YANİ, TUTUCULARIN DERİ ÜZERİNDE DAHA FAZLA ALANA TEMAS ETMESİ, DERİ’NİN SAĞA SOLA KAÇMASINI ÖNLEMEKTEDİR.
- TUTUCU SİLİNDİRLERİMİZ HİDROLİK SİSTEM TARAFINDAN KONTROL EDİLMEKTEDİR. BÖYLECE, TUTUCULAR DAHA HASSAS AYARLANABİLİR. BUDA ETLEME İŞLEMİ SIRASINDA MAKİNENİN DAHA DERİNLERE İNİP, YAĞI AYIRMASINI SAĞLAR.
- BİLEME KIZAĞI PİK DÖKÜMDEN (GRİ DÖKÜMDEN) ÜRETİLİR. BİLEME KIZAĞININ ÜSTÜNDE BİLEME TAŞINI TUTAN BİR TUTUCU BULUNUR. BU TAŞIN AMACI BIÇAKLARI BİLEMEKTİR. TAŞ TUTUCUNUN ÜZERİNDE BİR DE YAĞLAMA SİSTEMİ KURULUDUR. BÖYLECE, SIVI YAĞ VE GRES YAĞI DAĞITICILARI SAYESİNDE, UZUN SÜRELİ HASSASİYET SAĞLANMAKTADIR.
- KALINLIK AYARLAMALARIMIZ PLC TARAFINDAN SAĞLANMAKTADIR. BÖYLECE BİR DÜĞMEYE BASARAK İSTEDİĞİNİZ AYARLAMAYI KOLAYCA YAPMA ŞANSINIZ VARDIR. BU DA MAKİNENİN İŞLEMİNİ OLABİLDİĞİNCE HASSAS YAPMASINI SAĞLAMAKTADIR.
- MAKİNENİN EN ÖNEMLİ İŞLEVİ İSE, BOYUN GİBİ KALIN BİR YÜZEYLE KARŞILAŞILDIĞINDA DERİYE ZARAR VERİLMEMESİ İÇİN OPERATÖR, OTOMATİK OLARAK KAUÇUK SİLİNDİR VE BIÇAKLI SİLİNDİR ARASINDAKİ MESAFEYİ BİR BUTON YARDIMIYLA ARTTIRMAKTIR. BÖYLECE DERİNİN HİÇBİR KISMI ZARAR GÖRMEMEKTEDİR.
- BÜYÜK BAŞ HAYVAN DERİSİNİN İŞLEMLERİ BİTTİKTEN SONRA, İSTEĞE BAĞLI, MANUEL ŞEKİLDE VEYA OTOMATİK OLARAK MAKİNEYİ AÇABİLİRSİNİZ (ZAMAN AYARLI).
- TÜM AYARLAMALAR, DEĞERLENDİRMELER VE OPERASYONLAR OPERATÖR PANELDEN TAKİP EDİLEBİLİR.
- MAKİNE ÜZERİNDE SADECE FAG VE SKF MARKA RULMANLAR KULLANILMAKTADIR.
- TÜM RULMAN YATAKLARI VE DÖNEN PARÇALAR OTOMATİK OLARAK TAŞLAMA MAKİNESİ TARAFINDAN TAŞLANMAKTADIR.
- SUYLA TEMAS EDEN TÜM SİLİNDİRLER PASLANMAZ ÇELİKTEN YAPILMIŞTIR.
- MAKİNEMİZ HİDROLİK PİSTONLAR SAYESİNDE KONTROL EDİLİR. TÜM AÇILMA VE KAPANMA İŞLEMLERİ DİŞLİ HİDROLİK SİLİNDİRLER TARAFINDAN YAPILIR.
- KAUÇUK SİLİNDİRİN ALTINDA, KAUÇUK BİR TUTUCU BULUNUR. BU TUTUCULAR ORANSAL VALFLER TARAFINDAN KONTROL EDİLİR.
- MATERYALLERİN TAŞINMASI 2 TUTUCU PİSTON TARAFINDAN GERÇEKLEŞİR. BU PİSTONLAR HİDROLİK VALFLER TARAFINDAN KONTROL EDİLİR.
- SU VALFİ HİDROLİK PİSTONLAR TARAFINDAN KONTROL EDİLİR.
- ÖZDERSAN 3150 MM. ETLEME MAKİNESİ LASTİK TAKOZ SİSTEMİNİ KULLANIR. BU TAKOZ, DERİYİ BIÇAKLARA TAŞIMA KONUSUNDA YARDIM EDER. ETLEME OPERASYONU BU LASTİK TAKOZLAR ÜZRERİNDE GERÇEKLEŞİR. ARKASINDA BULUNAN 11 ADET CİVATA SAYESİNDE TAKOZ, AYARLANABİLME ÖZLLEİĞİ GÖSTERİR. TAKOZUN ŞEKLİ, EN İYİ VERİMİ ALMAK İÇİN DİZAYNLANMIŞTIR.
- HAYVANIN CİNSİNE GÖRE DERİSİ DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİR. BAZILARININ SERT SIRTLARI, YUMUŞAK KARINLARI OLURKEN BAZILARININ DA YUMUŞAK SIRTLARI, SERT KARINLARI OLABİLİR. BU DURUMLARA BAĞLI OLARAK İYİ BİR ETLEME İŞLEMİ İÇİN DERİYE İŞLEM YAPMADAN ÖNCE BU AYARLAMALARI YAPMAK GEREKİR. BU ŞEKLİ AYARLAMAK İÇİN LASTİK ŞERİT ÜZERİNDE 11 ADET CİVATA BULUNUR. EĞER İSTENİRSE MAKİNE DERİNİN KARNININ KALINLIĞINA GÖRE, İSTENİRSEDE SIRTININ KALINLIĞINA GÖRE AYARLANABİLMEKTEDİR. BU KALINLIK AYARLARI ÇOK BASİT ŞEKİLDE MAKİNENİN ÜZERİNDEKİ BUTONLARLA BELİRLİ SEVİYELERE KADAR OTOMATİK OLARAK AYARLANABİLİR.
- TAŞIMA SİLİNDİRLERİNİN ÜSTÜNDE 2 ADET PİSTON BULUNUR. BİRİ KAUÇUK SİLİNDİRİN SOL TARAFINDA BULUNURKEN DİĞERİ İSE SAĞ TARAFINDADIR. BU PİSTONLAR HİDROLİK SİSTEM TARAFINDAN AYARLANIR. AYRICA PİSTONLARIN BASINÇLARI DA AYARLANABİLİR ÖZELLİKTEDİR. EK OLARAK, TAŞIMA SİLİNDİRİNİN KOLLARI, TAŞIMA SİLİNDİRİNİN MESAFESİ İÇİN BRONZ CİVATALAR ARACILIĞIYLA AYARLANABİLİR.
BBE-3150 MM HİDROLİK ETLEME MAKİNESİ
MAKİNA GÖREVİ
ETLEME MAKINASI DERİNİN HAYVANIN SIRTINDAN YÜZÜLDÜKTEN SONRA ÜZERİNDE KALAN ET, YAĞ, (LEŞLERIN) KAZINARAK TEMIZLENEBİLMESİ İÇİN KULLANILAN BİR MAKİNADIR.
3150 MM ÇALIŞMA GENİŞLİĞİ
- MALLAR TÜRK KÖKENLİDİR. OZDERSAN TABAKHANE MAKİNELERİ LTD. ŞTİ TARAFINDAN ÜRETİLMİŞTİR. TAMAMEN YENİ MAKİNEDİR.
ÇALIŞMA GENİŞLİĞİ= 3150 MM
BIÇAKLI SİLİNDİR MOTORU= 55 KW
HİDROLİK POMPA MOTORU= 11 KW
BİLEME MOTORU= 0,35 KW
TOPLAM MOTOR GÜCÜ= 66,35 KW
NET AĞIRLIK= 9000 KG
BOYUTLARI (L x W x H) = 5650 X 1650 X 2215 MM